Geschiedenis van het koor


 

Het koor uit Harskamp en omstreken is ontstaan in het voorjaar van 2007. Een groep enthousiaste zangers en zangeressen zochten elkaar op om plannen te maken voor een nieuwe start met dirigent Gerwin van der Plaats. 

 

Na een aantal gesprekken en het zoeken naar een locatie werd uiteindelijk op maandag 16 februari gestart met een compleet bestuur en kreeg het koor een naam met een diepe betekenis: Immanuël, wat betekent ‘God met ons’. 

 

Na enige omzwervingen repeteert het koor iedere dinsdagavond van 19.45u tot 21.45u in de Hervormde Kerk van Harskamp. Het ledenaantal is in 5 jaar tijd gegroeid van 18 naar ruim 60! De leden komen uit Harskamp, Otterlo, Wekerom, Ede, Bennekom, Kampen en Geldermalsen. 

 

Het repertoire is breed, van bewerkte psalmen tot Engelstalige gospels. Wat in ieder geval altijd centraal staat, is de lofprijzing van God. Op 22 augustus 2007 gaf het koor haar eerste uitvoering tijdens een concert voor Roemeense gasten in een overvolle Hervormde Kerk in Otterlo. Voor het koor was dit een enorme stimulans om verder te gaan, en verder te groeien. In de jaren die volgden werden diverse uitvoeringen ten gehore gebracht in kerken en verzorgingshuizen. 

 

Veel uitvoeringen werden samen met andere koren gegeven, o.a. het Interkerkelijk vrouwenkoor ‘Euterpe’ uit Voorthuizen, het Urker Mannenkwartet en het Kinder- en Tienerkoor ‘De Horizon’ uit Lunteren. Zonder twijfel was een van de hoogtepunten de uitvoering van het oratorium ‘De Schepping’ van Johan Bredewout, februari 2010 in de Beatrixkerk in Ede. Daarnaast zong het koor in 2017 de intense passie-cantate 'Olivet to Calvary' van John Henry Maunder in een bomvolle Oude kerk te Ede. Een indringend samenspel tussen muziek, zang en tekst. 

 

Ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan bracht het koor haar eerste cd uit ‘In Gods hand’. Tijdens het tienjarig jubileumconcert presenteerde het koor eveneens haar tweede cd 'Groot is de liefde van Jezus'.